Tradiții și Obiceiuri de Nuntă

Obicei de Nuntă și Tradiția Modernă în România.. Nunta este o zi plină de emoții, la care orice mireasă visează încă din copilărie.

Este adevărat că fiecare fată visează la acest eveniment în mod diferit, însă nunta are și o serie de momente care în general trebuie respectate, ce țin de obiceiuri și tradiții.
La noi în țară acestea diferă de la o zona la alta, iar astăzi mirii de multe ori își aleg după plac din multitudinea de obiceiuri și tradiții. Sunt și cupluri care aleg să nu respecte nimic din ceea ce este tradițional de nuntă. Oricum este bine de știut care sunt aceste obiceiuri pentru nuntă, care este însemnătatea și succesiunea lor.
V-am selectat mai jos cele mai frecvente obiceiuri de nuntă, prezentate în ordinea succesiunii lor (în general).
 

1. Primul pas: cererea în căsătorie – Un Obicei de Nuntă Romantic

Înainte, mirele trebuia să meargă la părinții fetei și să o pețească, să ceară încuviințarea de a lua fata în căsătorie. Astăzi însă acest obicei nu mai reprezintă o obligație, ceea ce contează cel mai mult este că cei doi îndrăgostiți să fie de acord cu căsătoria. Evident, acordul părinților este important, dar nu definitoriu.
Următorul pas este alegerea nașilor. Aceștia aveau un rol foarte important în vremurile mai vechi, ei fiind personajele principale la nuntă. Astăzi, în centrul atenției stau mirii. Rolul nașilor ține atât de latura financiara, ei plătind voalul miresei, lumânările și ceremonia religioasă, dar și de cea spirituală. Cu timpul s-au mai pierdut din obiceiuri, însă nașii erau cei ce îi îndrumau pe tineri în viața familială, îi sfătuiau atunci când aveau conflicte etc. După alegerea nașilor, tinerii trebuie să meargă cu ploconul la aceștia. Primirea sau refuzarea ploconului de către nași corespunde acceptării sau nu a propunerii pe care le-o aduc tinerii îndrăgostiți.

2. Dimineața dinaintea Nunții

În tradiția românească, nunta este începută de cavalerii de onoare, care împreună cu lăutarii pleacă spre casa mirelui. Aici are loc bărbieritul mirelui ce simbolizează trecerea acestuia de la flăcău la bărbat. Apoi alaiul pleacă spre casa nașilor. Mirele are datoria de a cumpăra buchetul nașei și al miresei. Ajunși la destinație, mirele oferă buchetul nașei, iar întreg alaiul este tratat cu șampanie și pișcoturi (cel mai bun vin și mâncăruri alese în obiceiurile mai vechi). De aici se pleacă spre casa miresei, unde domnișoarele de onoare gătesc mireasa, iar nașa îi pune parura și voalul pe care are datoria să le cumpere. Apoi mireasa se întâlnește cu mirele care îi oferă buchețelul.
Mai departe mireasa prinde în piept cocardele nașului, nașei și mirelui (în aceasta ordine), apoi domnișoarele de onoare le pun socrilor, rudelor și restului invitaților. Multe din cuplurile de azi renunță în a mai pune flori în piept invitaților (numai familiile cuplului și copiii le poartă).
Începe hora miresei, iar nașa are datoria de a rupe turta miresei și de a împărți din ea invitaților. Întreg alaiul pornește spre biserică.

 

3. Cununia religioasă – Un Obicei de Nuntă în Schimbare

 
Alaiul nu merge la voia întâmplării, ci în “frunte” merg o domnișoara de onoare și un cavaler care țin lumânările, în spatele lor mireasa și nașul care sunt urmați de mire și nașă, mai în spate socrii mari și apoi socrii mici. Ultimii vin invitații. Femeile (mireasa, nașa, soacrele etc.) stau întotdeauna în stânga bărbaților. De menționat este că în zilele noastre s-a renunțat ca domnișoara și cavalerul de onoare să fie primii, aceștia fiind poziționați în spatele mirilor. 
După intrarea în biserică urmează cununia religioasă unde sunt inversate verighetele mirilor.
Apoi preotul, mirii și nașii se iau de mână și se învârt în jurul mesei dansând “Isaiia dănțuiește”. La sfârșitul ceremoniei, mirii ies din biserică unde se aruncă grâu și orez în semn de bogăție. Atenție, nu uita pachetul SOS al miresei acasă! După ploaia cu orez vei avea nevoie!
 

4. Localul Nunții – Un Obicei de Nuntă Distractiv

Intrarea în local (sau curte) se face respectând aceeași ordine a intrării în biserică, doar că de data aceasta lumânările vor fi aprinse. Sunt serviți nuntașii la intrare cu fursecuri, pișcoturi, iar după terminarea antreurilor urmează valsul miresei. Acest dans aparține mirelui și miresei, apoi mireasa dansează cu tatăl și apoi nașul.
 
Am omis ceva referitor la Obiceiurile sau tradițiile de nuntă? Lasă un Comment!

Citește continuarea: Istoria și semnificația unor obiceiuri și accesorii la nunta